I dag op til 30% rabat på plakater
Når du køber for mindst 249 kr.
Ting du bør overveje, når du skal male om

Ting du bør overveje, når du skal male om

En smart og nem måde at give et rum nyt liv og en ny følelse på er at male væggene om. Rummets finish vil ikke kun se ud som nyt, når også gamle mærker og andre ujævnheder forsvinder, men det vil også indebære en ændring, der får gammelt og kedeligt til at føles friskt og opdateret!

Slå dig ikke til tåls med farveprøver – test dit farvevalg! provmåla!
Hvem har ikke begået den fejl at låne en farveprøve fra en farveskala og senere opdage, at farven på væggen ikke ligner prøven fra butikken? Det har vi nok alle sammen prøvet. Bed i stedet butikken om en lille dåse med malingen, og tag dig tid til at male et lille stykke af den væg, du har tænkt dig at male. På den måde kommer du meget tættere på den ægte vare og kan tage en bedre beslutning om, hvorvidt farven fra farvekortet rent faktisk bliver den farve, du forelskede dig i, da du så den i butikken, eller om du skal se dig efter en anden.

Jotun Color Chart 2021

Jotun Color Chart 2021

 

2. Farven på væggen ændrer sig under forskellige lysforhold
Dette kan være særligt problematisk med f.eks. lyse gråtoner. I det skarpe lys i en butik kan en lys, grå nuance se afbalanceret og gullig ud, mens den på væggen derhjemme vil blive enten blå eller lilla, alt efter lyset i rummet og forholdene. Også skygger spiller en rolle. Farven på væggen i et rum, lokaliseret i en skyggefuld del af dit hjem, kan opfattes helt anderledes sammenlignet med den samme farve på væggen i et rum i en solbeskinnet del af hjemmet. Den kan også ændre sig i løbet af dagen. Lyset falder forskelligt på en solrig morgen i sammenligning med en lun aften. Prøv derfor at male et stykke af væggen og undersøg forskydningerne i løbet af dagen, og på forskellige vægge i det samme rum, for at være helt sikker på, at du vælger den perfekte nuance.

3. Planlæg det store billede
Glem ikke, at dine nymalede vægge skal passe til dine møbler og resten af rummet. Passer dine gamle ting til din nye vægmaling, eller overvejer du at købe nye møbler? Hvis du lader gamle møbler blive, så tænk på at kombinere dem med den nye farve eller endda ændre nogle af møblerne eller de eksisterende tekstiler. Og glem ikke gulvet!

4. Lad dig inspirere
En god måde at få en klar idé om, hvordan dit slutresultat vil blive, når du maler om, er at tage udgangspunkt i inspirationsbilleder. Find ud af, hvad andre har gjort, hvordan de gik til værks, og gem flotte billeder af resultater, som du kan lide.  Pinterest kan være en god inspirationskilde, hvor du hurtigt og nemt kan søge efter det, du leder efter. Hvis du leder efter instruktionsvideoer eller har spørgsmål om materialer og udstyr, er Youtube den bedste kilde. Her kan du se videoer og få tips om, hvordan andre har båret sig ad.

5. Indretning efter trends eller tidsløst?
Det kan være en ret krævende proces at male om, hvis der er tale om et stort rum. Dels tager det tid med selve malerarbejdet, som alt efter forholdene ofte kræver flere strøg, og dels kan det være nødvendigt at dække op eller flytte møbler ud. Det koster også penge, maling er bestemt ikke gratis.

6. Kvalitet frem for kvantitet
Selvfølgelig kan du gå i en af de billigere butikker og købe store mængder billig maling, men kvaliteten er ofte også derefter. Vælg kvalitet efter anvendelsesformål. Hvis du skal give taget eller væggene i garagen en hurtig gang maling, er en billigere maling helt fint. Men hvis du skal male lofte og vægge indendørs, anbefaler vi, at du vælger en kvalitetsmaling, der holder over tid og dækker godt, så du undgår slid, ruhed og revner. Med maling af for lav kvalitet risikerer du desuden at skulle male flere lag og oftere male om, hvilket kan ende med at blive en del dyrere end at vælge en kvalitetsmaling fra starten af. Spørg gerne i malerforretningen, men vælg ikke ud fra en lav pris - vælg maling ud fra kvalitet og anvendelse!

7. Gem dine farvekoder
Næsten alle de farver, du køber i dag, er brudfarver, det vil sige, de er blandet med en anden farve for at give en varmere eller koldere nuance. Farvekoder med suffikset -Y har en varm nuance, mens farvekoder med suffikset -N har en neutral nuance, der tenderer mod den kolde side. Dette er vigtigt at huske på, når du vælger hvilken maling, du ønsker til dine rum, og samtidig også relevant, hvis du har brug for at bestille mere eller ønsker at tilføje ekstra maling på et senere tidspunkt. Et godt tip er at tage et foto af etiketten med den farvekode, der er på dåsen, og gemme dåsen til et senere tidspunkt.

8. Opnå en jævn overflade
Hvis du vil sikre dig, at du får en glat og flot overflade, når du maler, skal du være opmærksom på underlaget. Ofte er der mærker, små skader i tapetet, søm- eller skruehuller fra malerier og andre ting, der skaber ujævnheder i overfladen. Slib og spartel! Køb en lille tube spartelmasse, og udfyld alle huller med spartelmassen og en spartelkniv. Slib overfladen for at gøre den glat, før du begynder at male, så du får en helt jævn finish.

9. Mat eller blank
Malingens glans angives normalt på en skala fra 1 til 100. Lave tal er mat, og høje tal er blankt. En lidt mattere maling er normalt at foretrække ved maling af lofter og vægge, mens en mere blank maling er god til køkkener og vådrum, da en mere blank maling er lettere at tørre af. Når man maler vægge i stuer og soveværelser indendørs, er 7 et af de mest almindelige glanstal.

10. Anvend en god pensel eller malerrulle
For at malerarbejdet kan foregå hurtigt og gnidningsløst og giver dig det bedste resultat, er det vigtigt at have det helt rigtige udstyr. Den rigtige type pensel og en malerrulle af høj kvalitet vil få arbejdet til at gå hurtigt og give et flot slutresultat. Dårlige pensler derimod gør arbejdet ineffektivt, giver et ujævnt resultat og måske børstehår, der falder ned og sætter sig fast i malingen på væggen. Spørg i malerbutikken, hvilket udstyr der er bedst egnet til din type maling og dine forhold.

11. Stræb efter perfektion
At male om kan i første omgang lyde som en ret simpel proces, men efter et stykke tid kan det blive en yderst tung opgave. Alligevel bør du aldrig springe over hvor gærdet er lavest. Gør altid dit bedste og stræb efter perfektion! Du vil ikke komme til at fortryde det. Det er nemmere at være grundig og gøre det rigtigt fra starten af, end at skulle gøre det hele om igen. Vær derfor meget omhyggelig med dit farvevalg, test malingen grundigt og lad processen med at vælge en farve tage den tid, du har brug for, så du vælger den/de helt rigtige farver. Eksperimenter, se i forskellige lysforhold og giv dig selv lov til at bearbejde det. Når arbejdet er i gang, skal du også passe på ikke at male for hurtigt eller sjusket. Hvis der er behov for to eller tre streger, skal du ikke male en gang for lidt, når du først er gået i gang. Husk også at male vådt-i-vådt og male fra den ene side til den anden. Begynd ikke at male fra to forskellige retninger på samme tid. Hvis du har flere vægge at male, skal du tage en væg ad gangen. Det er utrolig træls at stå tilbage med følelsen af ikke at være tilfreds med sit arbejde, hvis man har sjusket lidt, fordi man skyndte sig. Så gør dig selv tjenesten at være grundig!

Held og lykke!